Blog

Jul06

Τα πανηγύρια στο δήμο βόρειας Κυνουρίας


             ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣO Ιούλιος στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας είναι μήνας γεμάτος πανηγύρια, τα οποία διοργανώνονται με αφορμή τον εορτασμό κάποιου αγίου και αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες και τους κατοίκους της περιοχής μας.
Της Αγίας Μαρίνας


Τα πανηγυρία του Ιουλίου ξεκινούν στην περιοχή μας με τον εορτασμό της Αγίας Μαρίνας στο Ξηροπήγαδο. Η Αγία Μαρίνα γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Πισίδιας. Η γέννησή της χρονολογείται στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ. και πέθανε με αποκεφαλισμό μετά από διαταγή του Ολύβριου. Θεωρείται από την Ορθόδοξη Εκκλησία προστάτιδα των παιδιών και η μνήμη της τιμάται στις 17 Ιουλίου.


 Στην ομώνυμη εκκλησία, στο δρόμο προς το Άργος, τελείται πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας την παραμονή της εορτής και θεία λειτουργία ανήμερα το πρωί. Επίσης, διοργανώνεται πανηγύρι κατά τη διάρκεια του οποίου ο επισκέπτης μπορεί να διασκεδάσει και να χορέψει υπό τους ήχους τοπικών παραδοσιακών τραγουδιών.Του Αη-Λιος
 

Η 20η Ιουλίου είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στη μνήμη του Αγίου προφήτη Ηλία. Βέβαια, δεν γιορτάζεται η κοίμηση του Αγίου, αλλά η ανάληψή του στον ουρανό, μιας και σύμφωνα με την εκκλησιαστική μας παράδοση ο προφήτης Ηλίας δεν πέθανε ως άνθρωπος, αλλά συνεχίζει να ζει, παρόλο που το σώμα του είναι φθαρτό.
Τα περισσότερα χωριά του Δήμου μας έχουν στην κορυφή τους ένα ομώνυμο εκκλησάκι όπου διοργανώνεται πανηγύρι με αφορμή τον εορτασμό της μνήμης του προφήτη. Σύμφωνα με την παράδοση, τα εκκλησάκια του Προφήτη Ηλία χτίζονται σε κορυφές, καθώς από κορυφή ανελήφθη στον ουρανό. Πιο συγκεκριμένα ομώνυμα εκκλησάκια είναι χτισμένα στον Άγιο Ανδρέα, στο Ορεινό Κορακοβούνι, στη Σίταινα, στον Αγιάννη, στα Βέρβενα, στο Στόλο και στο Μαλεβό όπου πλήθος κόσμου κατασκηνώνει το βράδυ της παραμονής του εορτασμού του Αγίου.

Επίσης, ομώνυμο εκκλησάκι υπάρχει και στο φάρο, στο Παράλιο Άστρος. Το εκκλησάκι βρίσκεται σε απόσταση 250 μέτρων από την πλατεία του χωριού και ο επισκέπτης μπορεί να πάει είτε ακολουθώντας το δρόμο του νησιού είτε από τη σκάλα που βρίσκεται πίσω από το θέατρο. Στον περίβολο της εκκλησίας υπάρχουν πεύκα καθώς και ξύλινα παγκάκια όπου μπορεί κάποιος να ξεκουραστεί, καθώς και να απολαύσει το ηλιοβασίλεμα και το τραγούδι των τζιτζικιών.


Της Αγίας Άννης
             

Στις 25 Ιουλίου εορτάζεται η κοίμηση της Αγίας Άννης, της μητέρας της Παναγίας μας. Στο Δήμο μας εορτάζουν τα χωριά Βέρβενα και Πλάτανος. Και στα δύο χωριά τελείται πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και περιφορά της εικόνας καθώς και Θεία Λειτουργία. Ακόμα, και στα δύο χωριά διοργανώνεται γλέντι με τη συμμετοχή τοπικής παραδοσιακής ορχήστρας.
Της Αγίας Παρασκευής

 
Η Αγία Παρασκευή έζησε το 2ο αιώνα στη Ρώμη και πέθανε με μαρτυρικό θάνατο επί αυτοκράτορος Μάρκου Αυρήλιου. Η Αγία Παρασκευή είναι προστάτιδα των ματιών και η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της στις 26 Ιουλίου.Στην περιοχή μας υπάρχουν ομώνυμες εκκλησίες στον Αγιάννη, στα Δολιανά, και στη Ζάβιτσα. Σε όλες τις εκκλησίες τελείται πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και περιφορά εικόνας, και διοργανώνεται πανηγύρι με την πολύτιμη συμβολή των Πολιτιστικών Συλλόγων.


Του Αγίου Παντελεήμονα
  Ο Άγιος Παντελεήμονας γεννήθηκε το 275 και πέθανε το 305 με αποκεφαλισμό. Έζησε στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας, όπου και προσέφερε δωρεάν τις ιατρικές του υπηρεσίες σε όσους το είχαν ανάγκη. Στην περιοχή μας υπάρχει ομώνυμη εκκλησία στη Ζάβιτσα, όπου και γίνεται πανηγυρικός εσπερινός και Θεία Λειτουργία. Επίσης, διοργανώνεται και παραδοσιακό γλέντι.
Jul16

ΚΡΟΝΙΟΝ ΠΕΡΑΣΜΑ - Αγώνας υπεραπόστασης 70 χλμ στον Άγιο ΠέτροΑγώνας υπεραπόστασης 70 χλμ θα διεξαχθεί το Σάββατο 18/7/2015 στις 10.00 π.μ. με αφετηρία και τερματισμό τον Άγιο Πέτρο Βόρειας Κυνουρίας. O Άγιος Πέτρος απέχει 37 χλμ από το Παράλιο Άστρος.

Χορηγοί επικοινωνίας: www.kronionperasma.gr
                                www.ultrarunning.gr

Jul05

Πλάτανος, ένα πανέμορφο χωριό στις πλαγιές του Πάρνωνα

Μικρός καταρράκτης στην είσοδο του χωριού


Μέσα σε μια καταπράσινη ρεματιά σε υψόμετρο 440 μέτρα, θα βρείτε κρυμμένο το γραφικό χωριό του Πλατάνου. Βρίσκεται 25 χλμ μακριά από το Παράλιο Άστρος στον επαρχιακό δρόμο προς Αγιάννη και το κυριότερο, έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός και θα καταλάβετε αμέσως γιατί!

Η πρώτη γραπτή ιστορική αναφορά του Πλατάνου εμφανίζεται το 1467 και σύμφωνα με άλλες αναφορές, οι κάτοικοι του είναι απόγονοι των αρχαίων Αιγινητών.


Γραφικό σοκάκιΟι βόλτες στα σοκάκια τα χωριού θα σας εκπλήξουν ευχάριστα καθώς θα δείτε πέτρινα σπίτια, τον παλιό νερόμυλο και δίπλα του την παλιά πέτρινη βρύση. Επίσης θα συναντήσετε τον πύργο του Μοίρα, ένας ιδιαίτερος πύργος με γωνιακό σχήμα, ο οποίος χτίστηκε για οχυρωτικούς λόγους. Στην είσοδο του χωριού υπάρχουν τρεχούμενα νερά που σχηματίζουν έναν καταρράκτη και δίνουν μια αίσθηση δροσιάς στον επισκέπτη, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.
Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Άννας και μέσα στο χωριό δύο μεταβυζαντινά εκκλησάκια, του Αγίου Γεωργίου και των Αγίων Θεοδώρων με διατηρημένες τοιχογραφίες.

Τα τρεχούμενα νερά, οι καταρράκτες και η πλούσια βλάστηση του χωριού το κάνουν ιδιαίτερα όμορφο. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία δέντρων όπως καστανιές, κερασιές, καρυδιές, αμπέλια, πεύκα και πολλά άλλα. Νοτιοανατολικά του χωριού βρίσκεται το φαράγγι Σπηλάκια με τη σπηλιά του Σωτήρος όπου βρήκαν καταφύγιο οι κάτοικοι από τον στρατό του Ιμπραήμ.


Εκδήλωση τον Αύγουστο


Το καλοκαίρι το χωριό ελκύει αρκετούς επισκέπτες και γίνονται πολλές εκδηλώσεις και γιορτές, όπως η γιορτή του κερασιού και του κάστανου αργότερα τον Οκτώβρη. Τον Αύγουστο οργανώνονται οι γιορτές των Νερών, των Φεγγαριών και των Ερώτων με διάφορες εκδηλώσεις που έχουν γίνει πλέον θεσμός.


Οι κάτοικοι του χωριού είναι πάντοτε φιλόξενοι και πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν και να κατατοπίσουν τον επισκέπτη και να ξεκινήσετε τις εξορμήσεις σας στις διαδρομές του Πάρνωνα. Επίσης στα λιγοστά ταβερνάκια μπορείτε να δοκιμάσετε παραδοσιακές λιχουδιές ή να απολαύσετε τον καφέ σας και παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού στο καφενεδάκι του χωριού.
Πλατανίτικη πανσέληνος                                                  Αγαπάμε και μαθαίνουμε τον τόπο μας!


           Ευχαριστούμε τον Στάθη Βλαχάκη για την ευγενική προσφορά των φωτογραφιών του!
 

Jul05

Λίμνη Μουστός - ένας θαυμαστός υδροβιότοπος


Αγριόκυκνος στη λίμνη ΜουστόςΟ υδροβιότοπος Μουστός βρίσκεται 4 χλμ από το Άστρος επί της επαρχιακής οδού Άστρους-Λεωνιδίου και περιλαμβάνει δύο λίμνες, τον Μουστό και μια μικρότερη, τη λίμνη Χερονήσι.

Ο Μουστός πήρε το όνομα του από τον μούστο των αμπελώνων της περιοχής Θυρέας. Λέγεται πως εκεί υπήρχε λιμάνι παλιότερα και γινόταν φόρτωση και μεταφορά του μούστου.
Στη λίμνη τρέχουν νερά πηγών τα οποία είναι μάλλον πολύ κρύα για αυτό και το νερό της λίμνης είναι υφάλμυρo. Το καλοκαίρι αρκετοί ντόπιοι και μη, πηγαίνουν για ένα σύντομο μπάνιο στη λίμνη όπου τα παγωμένα νερά τους δροσίζουν για το υπόλοιπο της ημέρας, όπως μας έχουν πει.

Ιδιαίτερα τον χειμώνα η λίμνη συνδυάζει την ομορφιά του τοπίου με την ομορφιά της ζωής με πολλά είδη πουλιών και άλλων ζώων. Το βάθος φτάνει τα 5 μέτρα και η επιφάνεια έχει μειωθεί στα 1500 περίπου στρέμματα από 2500 που ήταν παλιότερα.


Η λίμνη του Μουστού επικοινωνεί με τη θάλασσα με δύο τεχνητά κανάλια τα οποία κατασκεύασαν  βαυαροί μηχανικοί επί βασιλείας Όθωνα για να αποξηρανθεί κάποιο κομμάτι της λίμνης επειδή ήταν μέρος ασθενειών, όπως η ελονοσία.
 

Στις αρχές του 20ου αιώνα η φαντασία των ντόπιων μάλιστα δημιούργησε το μύθο του στοιχειού ή θηρίου του Μουστού που το μουγκρητό του ακουγόταν ως το χάνι του Κοπανίτσα, προς Αϊγιάννη. Αργότερα βέβαια εξηγήθηκε αυτό το μουγκρητό ως θόρυβος των υδάτων που έτρεχαν ορμητικά.

Στη λίμνη υπάρχουν παγκάκια και πινακίδες που δείχνουν διάφορα είδη πουλιών τα οποία αποδημούν στον υδροβιότοπο, επίσης υπάρχει χωματόδρομος που οδηγεί στη θάλασσα και ο επισκέπτης μπορεί περπατήσει να δει τα κανάλια και να θαυμάσει την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

O υδροβιότοπος Μουστός έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 και είναι προστατευόμενη περιοχή με πολλά είδη αποδημητικών πουλιών όπως αγριόκυκνοι, αγριόπαπιες, ερωδιοί και άλλα. Στη λίμνη επίσης ζουν ψάρια, παλιότερα πολύ περισσότερα, μικρά θηλαστικά και ερπετά. Η πανίδα κυρίως αποτελείται από καλαμιές, αρμυρίκια, αγριοάγκαθα, νούφαρα και άλλα άνθη.
                                             Αγαπάμε και μαθαίνουμε τον τόπο μας!