Blog

Jul22

Ο λόφος του προφήτη Ηλία, ο μικρός παράδεισος του χωριού μας

 

Το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία στο Παράλιο Άστρος


Την 20η Ιουλίου η εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη του προφήτη Ηλία. Το Παράλιο Άστρος έχει ομώνυμο εκκλησάκι στο λόφο πάνω από το ανοιχτό θέατρο, δίπλα από το Φάρο. Έτσι, λοιπόν, το εκκλησάκι αλλά και ολόκληρο το χωριό φόρεσαν τα καλά τους για να τιμήσουν τη μνήμη του προφήτη, ο οποίος σύμφωνα με την εκκλησία μας αναλήφθηκε στους ουρανούς με πύρινο άρμα και γι’ αυτό και όλα τα εκκλησάκια του είναι κτισμένα στις κορυφές των λόφων.
 
Έτσι, αρκετοί ντόπιοι αλλά και επισκέπτες της περιοχής, την Τρίτη το απόγευμα επέστρεψαν λίγο νωρίτερα από το απογευματινό τους μπάνιο προκειμένου να ανάψουν ένα κεράκι και να προσκυνήσουν την εικόνα του Προφήτη Ηλία. Βέβαια, αρκετοί ήταν και αυτοί που παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία, την Τετάρτη το πρωί ανήμερα της εορτής του προφήτη μας μιας και η σκιά των πεύκων και τα παγκάκια που βρίσκονται στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του προφήτη Ηλία μετατρέπουν τη ζέστη σε μη ανασταλτικό παράγοντα. Επίσης, η θέα που απολαμβάνει κανείς όταν φτάσει εκεί είναι αρκετή για να σε αποζημιώσει ακόμα και αν κουράστηκες λίγο για να ανέβεις.
 
 
 
 
Αυτός ο λόφος που αποτελεί τον παράδεισο του μικρού μας τουριστικού χωριού απέχει μόλις 250 μέτρα από το κέντρο του Παραλίου Άστρους, το οποίο ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες χαρακτηρίζεται από έντονη νυχτερινή ζωή. Εκεί, πάνω στην κεντρική πλατεία είναι κτισμένο και το Astros Beach Boutique Hotel που σας υπόσχεται μία ευχάριστη διαμονή στο Παράλιο Άστρος.
 
 
 
 
 
 

Jul16

Το κάστρο του Παραλίου Άστρους μέσα στο χρόνο

 
 
 
 
Το κάστρο αποτελεί το στολίδι του μικρού μας χωριού και οι κάτοικοι δίκαια περηφανεύονται γι’ αυτό. Το κάστρο δεσπόζει στην κορυφή του «Νησιού» και η θέα που ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει εάν ανέβει ως εκεί είναι πραγματικά εκπληκτική.
 
Από πληροφορίες που αντλούμε από το χρονικό του Μορέως, το χτίσιμο του κάστρου χρονολογείται το 1256 και αποδίδεται στον ηγεμόνα του αχαϊκού πριγκιπάτου, Γουλιέλμο ΄Β Βιλλεαρδουίνο. Στόχος του ηγεμόνα ήταν η υποταγή των Τσακώνων, λαού ιδιαίτερα επαναστατικού που κατοικούσε στην ευρύτερη περιοχή. Το κάστρο διέθετε μεσαιωνικές οχυρώσεις, οι οποίες καταστράφηκαν στο πέρασμα του χρόνου. Όμως, κατά τη διάρκεια του 1821 το κάστρο οχυρώνεται ξανά μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο από τους αδελφούς Κωνσταντίνο, Ιωάννη και Παναγιώτη (ονομαζόταν και Άκουρος μιας και είχε ορκιστεί να μην κόψει τα μαλλιά του μέχρι να ελευθερωθεί η πατρίδα του) Ζαφειρόπουλο, οι οποίοι κατασκεύασαν εκεί τα σπίτια τους. Το κάστρο συνέβαλε σημαντικά στην προσπάθεια των ανθρώπων της περιοχής να αντιμετωπίσουν τον Ιμπραήμ. Απόδειξη του ισχυρισμού αυτού αποτελεί το γεγονός ότι στις 4 Αυγούστου 1826, 1200 στρατιώτες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το κάστρο ως καταφύγιο κατάφεραν να νικήσουν το στρατό του Ιμπραήμ, ο οποίος αποτελούταν από πολύ περισσότερους στρατιώτες. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Κολοκοτρώνη πρόκειται για το μοναδικό κάστρο της Πελοποννήσου, το οποίο δεν κατάφεραν να κατακτήσουν οι Τούρκοι. Παρόλ’ αυτά στις αρχές του 19ου αιώνα το κάστρο εγκαταλείφθηκε αλλά παραμένει πάντα ένα στοιχείο ανάμνησης εκείνης της εποχής. Το κάστρο ονομαζόταν Castello della Estella δηλαδή κάστρο του αστεριού ή κάστρο των Ζαφειρόπουλων.
 
Αναφορικά με την αρχιτεκτονική του κάστρου είναι αξιοθαύμαστοι οι βράχοι που υπάρχουν στα δυτικά του κάστρου και η θάλασσα στα ανατολικά. Αυτός ο συνδυασμός δίνει στο κάστρο το προνόμιο ενός οχυρού που δύσκολα μπορεί να κυριευτεί. Το τετράγωνο σχήμα του κάστρου καθώς και οι δυο πύλες μια προς το βορειοδυτικό άκρο και μια προς το ανατολικό, δίνουν στο μνημείο μεγάλη αρχιτεκτονική αξία. Στην ανατολική πλευρά του οχυρωματικού περιβόλου υπάρχουν πολεμίστρες ενώ νότια ανοίγματα για πυροβόλα όπλα. Τέλος, στο πλάτωμα της κορυφής σώζονται αποθήκες, δεξαμενές νερού και φυσικά τα σπίτια των αδερφών Ζαφειρόπουλου. Συγκεκριμένα, η οικία του Παναγιώτη Ζαφειρόπουλου ήταν χτισμένη πάνω στα θεμέλια παλαιότερου οικήματος. Επίσης, ο πύργος του Κωνσταντίνου είναι σε καλύτερη κατάσταση από αυτή του Ιωάννη η οποία είναι ερειπωμένη. Το κάστρο, λοιπόν, έμεινε ερημωμένο για πολλά χρόνια μέχρι που άνθρωποι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία του τόπου μας αποφάσισαν να αξιοποιήσουν αυτό το ιδιαίτερης αξίας μνημείο. Έτσι, τον Αύγουστο του 2015 άνοιξε τις πόρτες του το Estella Festival το πρόγραμμα του οποίου περιλαμβάνει εκδηλώσεις που στοχεύουν στην ανακάλυψη του κάστρου και στην ανάδειξη ενός τόσο σημαντικού μνημείου πολιτισμικής κληρονομιάς.
 

Το Estella Festival αποτελεί μια συνδιοργάνωση του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, της ΛΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, του Ομίλου Μελέτης Ιστορίας Πολιτισμού & Περιβάλλοντος «ΠΥΡΑΜΙΑ», της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάρνωνα Α.Ε. και του Συλλόγου των Απανταχού Φίλων Παραλίου Άστρους. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει έκθεση αναφορικά με την ιστορία του κάστρου καθώς και μουσικές βραδιές.
 
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι το εξής:
 
Πέμπτη 18 Αυγούστου
 
18:00-21:00   Λειτουργία έκθεσης-Ξενάγηση στο Κάστρο-Ελεύθερη επίσκεψη του κοινού
21:00-21:15  «Το κάστρο των Ζαφειρόπουλων» παρουσίαση από την Ε.Φ.Α.
21:15-22:30   «singing under the stars»
Ένα μουσικό ταξίδι στην οπερέτα και το μιούζικαλ
 
 
Παρασκευή 19 Αυγούστου
 
18:00-21:00  Λειτουργία έκθεσης-ξενάγησης στο κάστρο – ελεύθερη επίσκεψη του κοινού
21:00-22:00 «Έρωτες του φεγγαριού»
Συναυλία με μουσικές jazzκαι ethno-jazz
 
Ελάτε, λοιπόν, να γυρίσουμε πίσω στο χρόνο και να μάθουμε ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με το κάστρο μας αλλά και να διασκεδάσουμε κάτω από το φως του φεγγαριού.
 
 
 
 
 
 
 
 
Ακόμη και αν δεν είστε από την περιοχή δε χρειάζεται να ανησυχείτε καθόλου. Το Astros Beach Boutique Hotel φροντίζει για εσάς προσφέροντάς σας δωμάτια με θέα τόσο στη θάλασσα όσο και στο κάστρο για μια άνετη διαμονή στο Παράλιο Άστρος.
 
 
 
 
 

Jul16

Του προφήτη Ηλία στο Παράλιο Άστρος
 
Στις 20 Ιουλίου η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη του προφήτη Ηλία. Πολλές, λοιπόν, είναι οι κορυφές της περιοχής μας που γιορτάζουν εκείνη την ημέρα, μιας και τα περισσότερα εκκλησάκια που είναι αφιερωμένα στον προφήτη Ηλία είναι κτισμένα στις κορυφές των λόφων αφού σύμφωνα με την παράδοση ο προφήτης Ηλίας, δεν πέθανε αλλά αναλήφθηκε στους ουρανούς με πύρινο άρμα. Βέβαια, ο απόστολος Παύλος υποστηρίζει ότι ο προφήτης συνεχίζει να ζει παρόλο που το σώμα του είναι φθαρτό και θα ξαναεμφανισθεί κατά τη διάρκεια της Μεγαλόπολης.
 
 Στο Παράλιο Άστρος δίπλα στον Φάρο και μόλις 250 μέτρα από την πλατεία του χωριού δεσπόζει το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία. Ο επισκέπτης μπορεί να πάει εκεί είτε μέσω του Νησιού διασχίζοντας δηλαδή ένα γραφικό δρομάκι, είτε ανεβαίνοντας τη σκάλα που βρίσκεται πίσω από το θέατρο.
 
Το εκκλησάκι είναι άσπρο και έχει ένα μικρό καμπαναριό ενώ περιβάλλεται από πλήθος πεύκων, τα οποία δημιουργούν σκιά. Επίσης, υπάρχουν αρκετά παγκάκια στα οποία ο επισκέπτης μπορεί είτε να ξεκουραστεί είτε να απολαύσει μια μοναδική θέα.
 
Αναφορικά με την ιστορία του ναού αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νότης Αρβανίτης καταγόμενος από το Παράλιο Άστρος είχε φτιάξει το 1924 χρησιμοποιώντας πέτρες και ξύλα ένα ομοίωμα ναού και αφού πήγε στην Αμερική έστειλε τα πρώτα του χρήματα προκειμένου να φτιάξει ναό. Έτσι, κτίστηκε αυτό το εκκλησάκι το οποίο χρονολογείται στα 1930.
 
Κάθε χρόνο, λοιπόν, πλήθος επισκεπτών και κατοίκων της περιοχής ανεβαίνουν στο «Νησί» για να παρακολουθήσουν τόσο τον πανηγυρικό εσπερινό και την περιφορά της εικόνας όσο και τη Θεία Λειτουργία.
 

Το ξενοδοχείο μας, ΑstrosBeach, κτισμένο στο κέντρο της πλατείας του χωριού και μια ανάσα από τον αη- Λια αποτελεί το κατάλληλο μέρος διαμονής για όποιον θέλει να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την τιμή της μνήμης του προφήτη.